Франция

Винените области на Франция

Бордо

Освен че е най-прочутата винена област в света, Бордо е начело и по площ (115 хил. Хра????). В днешно време всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино. Независимо в коя посока ще се отправите, излизайки от град Бордо, ще се озовете сред лозови масиви. Въпреки че всички вина от тази област носят наименованието Бордо (Bordeaux), всеки замък (сhâteau), всеки парцел (cru), всяко наименование се отличава със строга индивидуалност и характер. Основното разделение на областта Бордо е на ляв и десен бряг на река Гарона, която се влива в естуара Жиронд. В самото начало на естуара се влива и Дордона, като районът, заключен между двете реки, се казва Entre-deux-Mers, “между две морета”. Каберне совиньон преобладава в купажите на левия бряг, десният е бастион на мерлото. Медок (Médoc) и Грав (Graves) са на левия бряг, а Померол (Pomerol) и Сент-Емилион (Saint-Emilion) – на десния. В югоизточната част на Бордо, от двете страни на Гарона, се правят десертни вина в прочутите райони Сотерн (Sauternes) и Барсак (Barsac) на левия бряг и в по-малко известните наименования на десния бряг Сент-Кроа-дю-Мон (Sainte-Croix-du-Mont) и Лупиак (Loupiac).
Класическите сортове за Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран и в по-малка степен пти вердо и малбек. Основен сорт за сухите бели вина и най-големите сотерни е семийон, като се купажира най-често със совиньон.

Бургундия

Това е областта, която дава едни от най-вълнуващите вина в света. Не цялата Бургундия обаче произвежда вина. Сърцето на винарската Бургундия са масивите в Côte d’Or, носещи имена на прочути селища, като Meursault, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin и много други,
които правят най-добрите вина. По на юг, в Кот Шалонез (Côte Chalonnaise), Маконе (Mâconnais) и в Божоле (Beaujolais) винопроизводството също представлява основна дейност. Въпреки различията бургундските вина се разпознават по основните сортове: шардоне за белите и пино ноар за червените. Единствено в Божоле използват сорта гаме. Червените вина от Chambertin или белите от Montrachet пък представляват истински бижута. Трябва да се знае обаче, че бургундските вина могат и да разочароват любителите, тъй като са доста разнородни. Това се обяснява, от една страна, с раздробяването на лозовите масиви на малки парцели и, от друга, с променливия климат и трудните за отглеждане сортове.
Бургундия се разделя на шест винени области: Шабли (Chablis) и Йон (Yonne), Кот д’Ор (Côte d’Or ), От Коте (Hautes Côtes), Кот Шалонез (Côte Chalonnaise), Маконе (Mâconnais) и Божоле (Beaujolais).

Рона

Долината на Рона, или Côtes du Rhône, е в Югоизточна Франция, на юг от Божоле, между Лион и областта Прованс. Разделя се на северна и южна част.
В основата на големите червени вина от южните райони на Côtes du Rhône стои сортът гренаш. На него се дължат ароматите на малина и понякога на сухи треви. На север основният сорт е сира, който дава по-силно оцветени вина с повече танини. При отлежаването на тези вина се получават нюанси на подправки и виолетки. Сред останалите сортове се използват сензо и мурведър.

За белите вина долината на Рона се разделя на две части при вливането на притока й Дрома. На север ароматите на праскова от сорта вионие доминират в Condrieu (Кондрио), докато в Hermitage (Ермитаж) водеща роля имат сортовете марзан и русан.

Над 80% от вината с наименованието Côtes du Rhône идват от южната част на областта. Повечето от използваните тук сортове (гренаш, каринян,мурведър) са донесени преди векове от Испания. Най-прочутото винарско място в долината е Châteauneuf-du-Pape.

Лангедок-Русийон
Най-динамично развиващите се винарски райони на Франция се намират в южната част на страната. Лозята на Лангедок-Русийон (Languedoc-Roussillon) са изключително обширни и с невероятно разнообразие от тероари, но малко хора знаят, че става дума за най-голямата винарска област в света. Лозовите масиви на Лангедок-Русийон се простират от подножието на Пиренеите чак до делтата на Рона, на територията на четири департамента. Има и още един интересен факт – от тази област идват 40% от френските вина. След масово изкореняване на лозя през 80-те години местните винари започват да залагат изключително на качеството и резултатът не закъснява – на областта е присъдено регионалното контролирано наименование за произход AOC Languedoc.

Елзас
Лозята на Елзас се простират почти без прекъсване на 100 км между Страсбург и Мюлуз. Обширната долина на Рейн и околните хълмове имат много повече прилики с Централна Европа, отколкото с останалата част на Франция. Често пъти елзаските вина се сравняват с някои от съседните германски, но всъщност са по-близки до сухите бели австрийски. Все пак общите сортове между Елзас и Германия са ризлинг, гевюрцтраминер, силванер. От френската страна на Рейн използват и пино ноар (за малкото червени вина), пино блан (честоизползван допреди време в Бургундия, а днес почти само в Елзас) и пино гри, известен още като Tokay d’Alsace или Ruländer в Германия.

Шампан
Едва ли има име, което да звучи по-празнично от това на най-северната лозарска област във Франция. Областта на прочутите пенливи вина се простира на около 145 км североизточно от Париж и заема басейна на вътрешно море, изчезнало през терциера. Геоложки движения са довели до образуването на двете плата Montagne de Reims (Монтан де Реймс) и Côte des blancs, където се намират най-много от селищата с шампанските наименования Grand Cru и Premier Cru. Най-добрите изби се намират около градовете Реймс (Reyms) и Еперне (Epernay).

Шампански термини
Blanc de blancs – изключително фино вино, изработено единствено от шардоне
Blanc de noirs – вино изработено единствено от червено грозде – пино
ноар и пино мюние
Brut - сухо вино със захарно съдържание под 15 г/л
Extra brut - захарно съдържание от 0 до 6 г/л
Sec - захарно съдържание от 17 до 35 г/л, което тук означава полусухо
Demi sec – захарно съдържание от 33 до 50 г/л
Doux - над 50 г/л

За изработването на шампански вина са позволени само три сорта – пино ноар, пино мюние и шардоне. Пино ноар придава тяло и дълъг живот на купажа; пино мюние е разновидност на пино ноар, която се отличава с плодов характер и придава аромат на виното; от своя страна шардонето добавя елегантност и стил. Специфично за шампанските вина е, че малко от тях произхождат от едно-единствено лозе или селище, защото принципът в Шампан е да се купажира грозде от различни парцели и реколти. Най-големите продажби на шампанско са на вината Brut sans année (сухо без реколта) според стила на всяка изба. Вина с посочена реколта (millésimes) се правят само в най-добрите години, средно на всеки четири години.

Лоара

Долината на Лоара се простира по цялото протежение на Северозападна Франция, като следва река Лоара от Централна Франция на изток до Атлантическия океан на запад. Сравнително хладният климат предопределя производството на бели вина със сравнително леко тяло. Основни сортове тук са шенин блан и совиньон.
В източния край на долината, от двете страни на Лоара, се намират градовете Сансер (Sancerre ) и Пуи-сюр-Лоар (Pouilly-sur-Loire). По тези места процъфтяват лозята със совиньон блан и именно местните наименования Sancerre и Pouilly Fumé (Пуи Фюме) поставят началото на модата на совиньона.
В Anjou (Анжу) се произвеждат сухи бели, червени вина и розета. В Bonnezeaux (Бонзо) и Coteaux du Layon (Кото дю Лайон) се правят десертни вина от шенин блан. В Saumur (Сомюр) се правят както бели, така и червени вина от каберне совиньон и шенин блан.
В централната част на долината на Лоара има толкова наименования и може би повече различни стилове, отколкото в цялата област Бордо! В областта Турен (Touraine) се намират известните наименования Chinon (Шинон) и Bourgueil (Бургей), където сортът каберне фран достига рядко срещано развитие. В съседния Vouvray (Вувре) пък се правят може би едни от най-добрите вина от шенин блан. Вината на Вувре имат три стила – сухи, полусухи или сладки (moelleux).

Третият винарски район на Лоара се нарича Pays Nantais (Пеи Нанте), по името на град Нант. Тук процъфтяват вината от сорта мускаде и гро план, които са с неподражаем плодов аромат.

 

източник на статията

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)